Vastuullisuus lainatessa

Vaikka haluamme esitellä palvelussamme parhaimmat, edullisimmat ja luotettavimmat rahoituslaitokset, niin suosimme vastuullista lainaamista. Tämän takia olemme pyrkineet valitsemaan mukaan sellaisia palveluita, jotka suosivat tätä samaa ajatusmaailmaa ja haluavat tehdä lainaamisesta mahdollisimman helppoa kaikille osapuolille alusta loppuun.

Vastuullisuuteen liittyviä tekijöitä ovat muun muassa maksukyvyn tarkistaminen ennen lainan antamista, joustavuus maksuongelmien kohdalla ja kohtuulliset korot lainasummissa. Sivustolla esitellyt palvelut eivät myöskään lainaa rahaa alle 18-vuotiaille ja suurempien summien kohdalla ikäraja voi olla vieläkin suurempi.

Lainaaminen järkevästi – hoida raha-asiat mallikkaasti

Pikavipit ja käyttölainat ovat suunniteltu äkilliseen rahantarpeeseen eikä siten, että arki perustuu niiden jatkuvaan käyttöön. Tästä syystä vastuullisuus lainaamisessa on myös osaksi lainanottajan. Pyri siis pitämään aina huoli, että suunnittelet etukäteen lainan takaisinmaksun ja pysyt sovitussa aikataulussa mukana. Näin ollen vältät turhan maksuhäiriöt ja muut velkaantumisesta koituvat ongelmat ja voit elää huolettomasti myös lainan kanssa.

Oletko jo velkakierteessä?

Joskus elämä on voinut ajaa siihen pisteeseen, että velkakierre on kaikesta huolimatta lähtenyt käyntiin. Tällöin kaikista tärkeintä olisi selvittää velan todelliset syyt ja suunnitella jatko siten, että joudut maksamaan mahdollisimman vähän kuluja jo olemassa olevista lainoista.

Jos koet, että tarvitset apua raha-asioiden hoitoon, niin suosittelemme tutustumaan seuraaviin tahoihin:

Valtakunnallinen tai palvelukohtainen lainauskielto

Suuri osa verkkosivustoilta löytyvistä palveluista osoittaa vastuullisuutensa lainaamista kohtaan myös tarjoamalla omavalintaista lainauskieltoa. Tämä on äärimmäinen toimenpide ja useimmiten pysyvä, jota ei ole mahdollista kumota. Lainauskiellon avulla voit estää rahoitusyhtiötä lainaamasta sinulle edes pyynnöstä.

Huomaa, että voit asettaa myös valtakunnallisen lainauskiellon asiakastieto.fi sivustolta, joka estää kaikkia luotonantajia lainaamasta sinulle. Ennen tätä kannattaa tosin ottaa huomioon mahdolliset seuraamukset, jotka voivat estää luotonsaamista vaikka sille löytyisi todellinen tarve myöhemmässä vaiheessa.

Miten tunnistat velkakierteen etukäteen?

Velkakierre on kaikista parasta ehkäistä jo ennen sen alkamista, sillä erilaiset maksuvaikeudet eivät tule ikinä täysin yllättäen. Alla olevien esimerkkien avulla voit tunnistaa tulevat maksuongelmat:

  • Olet työtön tai saanut irtisanomisilmoituksen
  • Palkkasi ei riitä normaaleihin menoihin nykyisellään
  • Teet usein ostoksia, joita kadut myöhemmin
  • Laskujen maksu viivästyy jatkuvasti
  • Olet takaajana useassa lainassa
  • Sinulla on entuudestaan monia päällekkäisiä luottoja tai lainoja
  • Sinulla on riippuvuus alkoholiin, uhkapeleihin tai huumeisiin

Mitä tehdä, jos kohtaa maksuvaikeuksia

Iso osa vastuullista lainaamista on myös rahoitusyhtiön neuvottelukyky erilaisissa poikkeustilanteissa. Tästä syystä maksuvaikeuksien ilmentyessä sinun kannattaa ottaa välittömästi yhteyttä kyseiseen rahoitusyhtiöön ja pyrkiä neuvottelemaan tilanne siten, että perintään ei olisi tarvetta.

Jos tämän kaltaiset tilanteet hoidetaan ajoissa, niin niiden sopiminen onnistuu usein helposti. Voit saada esimerkiksi tarvittavan määrän maksuaikaa ja maksat vastaavasti hieman suurempaa korkoa ylittävältä ajanjaksolta.